پایگاه خبری-تحلیلی فراق همزمان با سال روز عملیات افتخار آفرین مرصاد در گزارشی جامع به روزشمار این عملیات پرداخته است.
۱۳۶۶/۴/۳۱
– روزنامه نیویورک تایمز از عملیات ناوگان امریکا در محافظت از نفتکشهای کویتی انتقاد کرد و این عملیات را در جهت حمایت از عراق دانست.
– پارسونز: «رغبت ایران برای باز نگهداشتن تنگه هرمز، بیش از عراق است.»
– سفیر عراق در لندن: «ما به کشتیها حمله خواهیم کرد»
– وزیر نفت کویت: «نباید عراق تنها بماند»
– به گفته بی. بی. سی، انگیزه آمریکا از محافظت از نفتکشهای کویتی، اعاده اعتبار از دست رفته در جریان مک فارلین است.
– تبیین موضع جمهوری اسلامی در قبال خلیجفارس و قطعنامه ۵۹۸ در مصاحبه مطبوعاتی رییس جمهوری و سخنان نخست وزیر.
– آیتالله خامنهای: «برخورد ما با آمریکا مهلک خواهد بود.»
– عراق اعلام کرد که قطعنامه ۵۹۸ را پذیرفته است. سخنگوی دولت عراق: «تصویب قطعنامه ۵۹۸ پیروزی سیاسی برای عراق است.»
– موضع محافل انقلابی لبنان صدور قطعنامه ۵۹۸ سازمان ملل.
– سفر دکتر ولایتی به آلمان غربی و مذاکره با مقامات این کشور.
– نیروهای سازمان منافقین با پشتیبانی و تحریک رژیم عراق، از طریق نوار مرزی سر پل ذهاب و قصر شیرین، تجاوز خود را با نام عملیات «فروغ جاویدان» آغاز کردند.
۱۳۶۷/۴/۲۸
– پذیرش قطعنامه ۵۹۸ سازمان ملل از سوی ایران.
۱۳۶۷/۴/۳۱
-هارولد بروان: «شکستهای اخیر ایران در جنگ و اختلافات داخلی، نقش اساسی در قبول قطعنامه ۵۹۸ به عهده دارد و در عین حال، تهران خود را به طور فزایندهای مواجه با حضور امریکا در خلیجفارس میدید.»
– سه روز پس از اعلام تصمیم جمهوری اسلامی (۲۸/۴/۱۳۶۷) مبنی بر پذیرش قطعنامه عزیز، هیچ اشارهای به پذیرش قطعنامه نکرده و در عوض یک طرح صلح چند مادهای را مطرح کرد.
– سخنگوی کاخ سفید: امریکا معتقد است که اکنون به عهده ایران است که نخستین گام را در جهت عادیسازی روابط میان واشنگتن و تهران بردارد.
– تصرف قصر شیرین و عبور از ارتفاعات سر پل ذهاب توسط عراق.
– عقبنشینی نیروهای خودی از مناطق عملیاتی میمک و هلاله و پیشروی دشمن در مناطق تنگههایی بیجار و بینای.
– موافقت ایران با اعزام هیأتی از ناظران سازمان ملل برای برنامهریزی نحوه اجرای آتشبس و نظارت بر اجرای آن.
۱۳۶۷/۴/۲
– فرانک کارلوچی وزیر دفاع امریکا: «حضور نظامی امریکا در خلیجفارس، تنها وقتی کاهش خواهد یافت که آتشبس به خصومتها پایان دهد و معین شود که خلیجفارس برای کشتیرانی امن است.»
– کشته شدن ماهر عبدالرشید، فرمانده سپاه سوم عراقی.
– سفر علیاکبر ولایتی به نیویورک برای گفتگو با دبیر کل سازمان ملل.
۱۳۶۷/۵/۳
– آغاز عملیات مرصاد؛ شکست پیچیدهترین ترفند دشمن و فرقه رجوی
– رژیم عراق با به کارگیری گسترده سلاحهای شیمیایی در جبهههای جنگ و موشکباران شهرها، توانست شرایط جنگ را به نفع خود تغییر دهد. این در حالی بود که کارشناسان نظامی و سیاسی ایران، سرگرم بررسی و پذیرش قطعنامه ۵۹۸ شورای امنیت ملل متحد بودند و سرانجام این قطعنامه در تاریخ ۲۷/۴/۱۳۶۷ از سوی جمهوری اسلامی ایران پذیرفته شد.
چهار روز پس از پذیرش قطعنامه سازمان ملل، قوای رژیم بغداد در ۳۱/۴/۱۳۶۷ به منظور تصرف بخشهای از ایران، تجاوز گستردهای را آغاز کردند؛ ولی با ایستادگی رزمندگان ایران بخش وسیعی از مناطق جنوبی کشور از خطر سقوط نجات یافت. همچنین ارتش عراق در جبهههای میانی نیز دست به تحریکاتی زد، که تا حدی میتوانست برای تمامیت ارضی و استقلال کشور ما خطری جدی بهشمار آید. هدف دشمن در جبهه میانی، زمینهسازی برای هجوم سازمان مجاهدین خلق یا همان منافقین بود.
در این جبهه، ارتش عراق با حمله به خطوط پدافندی خود، آنها را سرگرم کرده بود تا نیروی منافقین بتوانند پس از شکسته شدن خط به وسیله ارتش عراق، از نقطه دیگری حرکت خود را آغاز کنند. به این ترتیب، نیروهای منافقین پس از تصرف جبهه نیروهای ایرانی در منطقه سر پل ذهاب به دست ارتش عراق، بدون آنکه روبهرو باشند، سوار بر خودروهای خود، به سوی کرمانشاه حرکت کردند و تا تنگه “چهارزبر” پیش آمدند. این حرکت سریع و حساب شده دشمن، طراحان جنگ و رزمندگان را عافلگیر کرد. به محض رسیدن خبر هجوم منافقین و ارتش عراق به شهرهای مختلف کشور، خیل عظیمی از نیروهای داوطلب به سوی جبههها روانه شدند. همین امر، محاسبات دشمن را در تصرف بخشی از کشور ایران برهم زد.
در حالیکه هنوز حملات ارتش عراق در جنوب کشور قطعی نشده بود، بخشی از نیروهای رزمنده جنوب، راهی غرب کشور شدند تا همراه مردم بسیج شوند و تحت عنوان عملیات “مرصاد”به سرکوب حملات عراق و منافقین بپردازند.
عملیات مرصاد روز ۵/۵/۱۳۶۷ با رمز “یا صاحبالزمان(عجلالله تعالی وجهالشریف) ادرکنی” برای مقابله با حرکت منافقین و بازپسگیری اشغال شده انجام گرفت.
در این عملیات که با فرماندهی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و با پشتیبانی هوانیروز ارتش اجرا شد، رزمندگان از سه محور چهارزبر، جاده قلاجه و جاده اسلامآباد ـ پلدختر وارد عمل شدند و نیروهای ضد انقلاب را تا پشت نوار مرزی عقب راند؛ اما قوای ارتش عراق، ارتفاعات مرزی را همچنان در اشغال خود نگه داشتند. در عملیات مرصاد، بیش از ۱۲۰ دستگاه تانک، ۴۰۰ دستگاه نفربر، ۲۴۰ قبضه خمپارهانداز ۶۰ و ۸۰ میلیمتری و ۳۰ عراده توپ ۱۰۶ میلیمتری دشمن منهدم شدند. همچنین بیش از ۲۰ تیپ مشترک منافقین و ارتش عراق متلاشی شد و تعداد کشته و زخمیهای دشمن از مرز ۴۸۰۰ تن گذشت. در این عملیات، نزدیک به ۱۰۰۰ قبضه آر.پی.جی۷، ۷۰۰ قبضه تیربار کلاشینکوف، دهها دستگاه خودرو، دهها دستگاه تانک و نفربر، تعدادی تجهیزات پیشرفته الکترونیکی و مخابراتی و مقادیری اسناد درون گروهی منافقین به دست رزمندگان ایران افتاد.
۱۳۶۷/۵/۳
– بازپسگیری شهر گیلانغرب از دست نیروهای سازمان نفاق و دشمن.
۱۳۶۷/۵/۸
– تاچر نخست وزیر انگلیس: «تشکلیل جلسه شورای امنیت، به روند برقراری صلح میان ایران و عراق کمک خواهد کرد. برقراری صلح در منطقه، شکست بنیادگرایی تلقی خواهد شد.»
۱۳۶۷/۵/۸
– چارلز دمن: امریکا از گروههایی که در پی سرنگون ساختن دولت ایران از طریق زور هستند، حمایت نمیکند.
۱۳۶۷/۵/۲۱
– انتخاب ژنرال اسلاو کایوویچ از کشور یوگسلاوی به سمت فرمانده کل گروه ناظران بر آتش بس میان ایران و عراق.
ورود یک دیپلمات انگلیسی به ایران
ارزیابی امکان بهبود مناسبات با ایران
شرح عملیات مرصاد
در حالی که عراق با بازپسگیری اغلب مناطقی که طی سالهای گذشته از دست داده بود. میرفت تا با اقدامات بعدی صحنه نبرد را بیش از پیش به نفع خود تغییر دهد. پذیرش قطعنامه ۵۹۸ شورای امنیت سازمان ملل از سوی ایران در تاریخ ۲۷/۴/۱۳۶۷ موجب گردید ارتش عراق در اقدامی شتاب زده، منطقه خوزستان را بار دیگر مورد هجوم گسترده قرار داده و تا جاده اهواز ـ خرمشهر پیشروی کند و خرمشهر را نیز در معرض تهدید قرار دهد. این تهاجم عراق ـ که دو بار دیگر نیز تکرار شد ـ با مقاومت شدید سپاهیان اسلامی خنثی و ارتش عراق تا مرز، عقب رانده شد.
به این ترتیب، دشمن در حالی که از تصرف خوزستان ناامید شده بود، تهاجم دیگری را در تاریخ ۳/۵/۱۳۶۷ از طریق مرکز کرمانشاه و با به کارگیری نیروهای سازمان مجاهدین خلق (منافقین) آغاز نموده و در حالی که اغلب یگانهای ایران در جبهه جنوب مستقر بودند، تا تنگه چهار زبر (بین اسلامآباد و کرمانشاه) پیشروی کرد. در پی حرکت دشمن، قوای خودی به سرعت وارد عمل شده و با انجام عملیات موسوم به «مرصاد» به مقابله با منافقین برخواستند.
هدف:انهدام عناصر ضد انقلاب (مجاهدین)
نیروهای فرقه رجوی، حدود ۳۰ تیپ رزمی جهت تهاجم خود به خاک ایران تشکیل داده بودند. هر تیپ ۱۷۰ نفر نیروی رزمی (۲۰ زن و ۱۵۰ مرد) در اختیار داشت که به همراه نیروهای پشتیبانی به ۲۸۰ نفر می رسید و دارای دو گردان پیاده، یک گردان تانک، یک گردان ادوات و یک گردان ارکان و پشتیبانی رزم بود. تعداد کل نیروی رزمنده حدود ۵۲۰۰ نفر و نیروی در صحنه به حدود ۷۰۰۰ نفر می رسید.
تجهیزات مجاهدین نیز عبارت بود از:
۱۲۰ تانک سبک کاسکا و پل برزیلی، ۴۰ نفربر PMP، ۳۰ توپ ۱۲۲ میلیمتری، حدود ۲۴۰ خمپاره، ۱۰۰۰ آرپی جی هفت، ۷۰۰ تیربار، ۲۰ توپ ۱۰۶ میلیمتری، ۶۰ مسلسل دوشکا و حدود ۱۰۰۰ خودرو.
سازمان رزم خودی :
قرارگاه مرکزی خاتم الانبیاء (ص)
قرارگاه نجف
لشگر ۶ پاسداران به استعداد ۷ گردان
لشگر ۳۲ انصار الحسین(ع) به استعداد ۷ گردان
لشگر ۵۷ اباالفضل(ع) به استعداد ۲ گردان
لشگر ۱۵۵ ویژه شهدا به استعداد ۳ گردان
لشگر ۹ بدر به استعداد ۶ گردان
تیپ مستقل ۱۲ قائم(عج) به استعداد ۳ گردان
تیپ مستقل ۷۵ ظفر به استعداد ۱ گردان
تیپ مستقل ۶۶ ولی امر(عج) به استعداد ۳ گردان
تیپ مستقل ۳۶ انصار المهدی به استعداد ۳ گردان
معاونت فرهنگی قرارگاه نجف به استعداد ۱ گردان
کمیته انقلاب اسلامی به استعداد ۲ گردان
قرارگاه مقدم نیروی زمینی سپاه
لشگر ۲۷ محمد رسول الله(ص) به استعداد ۴ گردان
لشگر ۱۷ علی ابن ابیطالب(ع) به استعداد ۱ گردان
لشگر ۳۳ المهدی(عج) به استعداد ۱ گردان
لشگر ۷۱ روح الله به استعداد ۳ گردان
سپاه ناحیه لرستان به استعداد ۲ گردان
قرارگاه سپاه هشتم
لشگر ۵ نصر به استعداد ۲ گردان
تیپ مستقل ۲۹ نبی اکرم (ص) به استعداد ۴ گردان
تیپ مستقل ۵۹ مسلم بن عقیل به استعداد ۱ گردان
قرارگاه رمضان به استعداد ۱ گردان
نیروهای کرند و اسلام آباد به استعداد ۱ گردان
عناصری از لشگر ۲۱ امام رضا(ع) و ارتش
پذیرش قطعنامه۵۹۸، از سوی ایران، عراق را در بن بست سیاسی و نظامی قرار داد، و بر گروه ها و عناصر «اپوزیسیون» نیز شوک شدیدی وارد ساخت. در این میان، منافقین تنها گروهی که همه حیثیت و هستی خود را در گرو جنگ نهاده بودند، برای خروج از بن بست، توطئه ای که ماموریت اجرای آن را به عهده داشتند را به مرحله اجرا در آوردند.
آنان در تحلیل های دورن گروهی خویش، امکان قبول آتش بس از سوی ایران را ناممکن دانسته و باور داشتند که جمهوری اسلامی زمانی قطعنامهرا می پذیرد که از جنبه های سیاسی، نظامی و اقتصادی به بن بست کامل رسیده باشد و تحت چنین شرایطی سقوط حتمی، و قدرت به سازمان منتقل خواهد شد. بنابراین فرصت پیش آمده را زمان مناسبی دانسته و علی رغم آن که طرح حمله به ایران برای سالگرد جنگ تدارک دیده شده بود، زمان آن دو ماه به جلو انداخته شد.
عراق به حمایت و پشتیبانی تسلیحاتی و هوایی از منافقین، نیروهای خود را از انجام دخالت مستقیم در ورود به عمق خاک ایران برحذر داشت و ابتدا برای کاستن از حجم نیروهای خودی در غرب، اقدام به تک وسیعی در خرمشهر نمود وسپس با هجوم و آتش سنگین در منطقه سرپل و صالح آباد، این مناطق را تصرف کرده و راه ورود منافقین به داخل را هموار ساخت، عراق هم چنین، پس از ورود منافقین به داخل، جهت پشتیبانی در چندین نوبت، اقدام به بمباران هوایی خطوط و نیروهای ایرانی کرد و هلیکوپترهای نیروبر عراق نیز، مرتبا به پشتیبانی منافقین مشغول بودند.
هدف منافقین از حمله در عمق خاک ایران، با چندین تانک برزیلی دجله (دارای چرخ های لاستیکی و سرعتی معادل ۱۲۰ کیلومتر در ساعت)، تسخیر چندین شهر و در آخر رسیدن به تهران و بدست گرفتن قدرت بود، بر طبق زمانبندی، نیروها بایستی ساعت ۶ بعد از ظهر روز دوشنبه ۳ مرداد به کرند و ساعت ۸ شب به اسلام آباد و ۱۰ شب به کرمان شاه رسیده و در این شهر، دولت خویش را اعلام نمایند. اگر چه در ساعت های مقرر به کرند و اسلام آباد رسیدند، اما در مسیر اسلام آباد – کرمان شاه و گردنه حسن آباد، از پیشروی آن ها جلوگیری شد.
در این عملیات (فروغ جاویدان) منافقین با ۲۵ تیپ ( هر تیپ ۲۰۰ نفر) شرکت داشتند و بدین ترتیب مجموعاً بین ۴ تا ۵ هزار نیروی عملیاتی وارد ایران شدند. مقارن ساعت ۱۴:۳۰ در تاریخ ۳/۵/۶۷ منافقین و ارتش عراق عملیات مشترک خود را با هجوم زمینی از طریق سرپل ذهاب و هلی برد از جنوب گردنه پاطاق (نزدیکی سرپل ذهاب) آغاز و به طرف شهر کرند غرب پیشروی کردند و حدود ساعت ۱۸:۳۰ اولین تانک های عراقی با آرم منافقین وارد شهر شدند و پس از تصرف شهر به طرف اسلام آباد غرب پیشروی کرده، به محض رسیدن به مدخل شهر، اقدام به قطع برق و ارتباط مخابراتی و هم چنین تیراندازی و آشفته نمودن اوضاع کردند.
تعدادی از نیروهای سپاه و مردم با آنان درگیر شدند که به علت عدم انسجام نیروها و آمیختگی منافقین با مردم، اوضاع از کنترل نیروهای نظامی خارج، و شهر به تصرف آن ها در آمد. سپس با استفاده از تعداد زیادی تانک دجله و خودرو نیروهای پیاده به طرف کرمان شاه عزیمت کردند که در منطقه حسن آباد (۲۰ کیلومتری اسلام آباد) به دلیل سازماندهی جدید رزمندگان ایرانی و جمع آوری نیرو، منافقین زمین گیر شدند.
نیروهای خودی در فاصله ۲۰۰ متری آنان در ارتفاعات چهارزبر ضمن تشکیل خط پدافندی با آنان درگیر شده، و بعد از ظهر ۴ مرداد با محاصره شهر اسلام آباد، به منظور انسداد عقبه و راه فرار، سه راه اسلام آباد – کرند را قطع، و آن ها را محاصره کردند. نیروهای اسلام در روز ۵ مرداد عملیات مرصاد را به رمز یا علی بن ابی طالب (ع) آغاز نمودند و طی چندین ساعت، صدها تن از منافقین را به هلاکت رسانده، و مابقی را به فرار وا داشتند.
در این عملیات، رزمندگان اسلام از قسمت سه راهی اهواز (پشت پمپ بنزین اسلام آباد) دشمن را دور زدند و تلفات زیادی به منافقین وارد کردند. در این عملیات بیش از ۲۰۰۰ تن از منافقین به هلاکت رسیدند و بیش از چهارصد دستگاه خودرو، نفربر و تانک آنان منهدم شد.
به گزارش پایگاه مرصاد، نتایج مهم این عملیات عقب راندن دشمن از خاک ایران اسلامی، به هلاکت رساندن بیش از ۲۰۰۰ نفر و به اسارت درآوردن ۲۵۰ تن از نیروهای دشمن بود. بدینگونه بود که رویای رجوی ملعون در فروغ جاویدان چون خودش بی فروغ شد.
انتهای پیام