احکام دادگاه سران فرقه رجوی پس از سیر مباحث حقوقی و دادگاهی صادر خواهد شد و ممکن است فرایند صدور احکام ۵۰ جلسه به طول بینجامد و محاکمه به درازا بکشد.
به گزارش فراق، سیدمحمدجواد هاشمینژاد، دبیرکل بنیاد هابیلیان درباره اهمیت حقوقی برگزاری دادگاه محاکمه سرکردگان فرقه رجوی طی گفت و گویی به سؤالهای خبرنگار قدس پاسخ داده است که بخش هایی از آن را میخوانید.
به نظر شما آیا برگزاری این جلسات اثر حقوقی به دنبال خواهد داشت؟
از حدود ۴۰ سال پیش که منافقین اعلام جنگ مسلحانه کردند و سلاح به دست گرفتند و تعداد زیادی از هموطنان ما را به شهادت رساندند، اقدامات متعددی از طرف جمهوری اسلامی ایران برای مصون نگه داشتن جامعه انجام شد. اما یکی از کارهایی که خلأ جدی در آن داشتیم، اقدامات حقوقی بود. مسائل حقوقی پیگیریهای جداگانه و اقتضائات خاص خود را دارد. تاکنون در جمهوری اسلامی هیچگاه برای احکام غایب، محاکمه انجام نشده بود. در هیچ جای دنیا اینطور نیست که دادگاه فقط با حضور متهم تشکیل شود. در سراسر جهان حتی در غیاب متهم، با حضور شاکی، طی اقداماتی ممکن است متهمان برای خود وکلایی معرفی کنند و اگر این کار را انجام ندهند دادگاه وکیل تسخیری برای آنان معرفی میکند و در غیاب ایشان و با حضور وکلای تسخیری، روند محاکمه آغاز میشود. در این باره قوه قضائیه اهتمام جدی به مسئله گروهکهای تروریستی داشت و کاری که در آن خلأ داشتیم سرانجام محقق شد.
آیا انجام این حرکت پس از چهل و اندی سال دیر نیست؟
بیشک همینطور است. در این باره تأخیر ۴۰ساله داشتهایم. ما در مؤسسه هابیلیان به عنوان بستگان شهدای ترور، بارها از مسئولان جمهوری اسلامی خواستیم دادگاه ایجاد شود. خانوادهها هم بارها مراجعه و شکایتهای خود را انجام دادند. جا دارد از آقای اژهای که این مسئله را پیگیری کردند تشکر کنیم.
این دادگاهها چقدر در مباحث رسانهای تأثیرگذار است؟
این جلسه با دقت بسیار زیادی برگزار و نکات اصلی، منطبق با قوانین قضایی و حقوقی رعایت شد. در خصوص بازتاب عمومی این مسئله، قطعاً رسانهها نقش مهمی در تبیین موضوعات مرتبط با این جنایات داشته و دارند. تروریسم عرصه بسیار متعددی دارد و عوارض آن نیز بسیار زیاد است. از فروپاشی خانوادهها گرفته تا تأثیرات روحیروانی آن بر بازماندگان، حقایقی هستند که قابل کتمان نیستند.
شناساندن این ۱۰۴نفر از جنایتکاران، به عنوان فرماندهان اصلی در جنایات تروریستی، کاری بسیار مهم و ضروری است. این تروریستها در حق هموطنان خود ظلم فاحشی مرتکب شدند که رسانه در معرفی و بررسی عملکرد و بازتاب زمینههای انحرافی این گروهها و رویکرد فرقهگرایانه آنها نقش بسیار مهمی دارد؛ بیتردید اگر رسانهها در بازتاب این جنایات فعال نباشند شناساندن جنایاتشان به نسل جدید ما اتفاق نخواهد افتاد.
احکام چه زمانی صادر میشود؟
حکم پس از سیر مباحث حقوقی و دادگاهی صادر خواهد شد که حتی ممکن است فرایند صدور احکام ۵۰جلسه به طول بینجامد و محاکمه به درازا بکشد.
قابلیت پیگیری این احکام در محافل بینالمللی چه میزان است؟
بیشک اگر احکام صادر شود قابلیت پیگیری حقوقی در محاکم بینالمللی وجود دارد و میتوان از این محاکم و حتی از کشورهای میزبان این جنایتکاران را مسترد و محاکمه کرد.
اگر جمهوری اسلامی بخواهد اقدامات حقوقی را در حوزه بینالملل پیگیری قضایی کند پیش از آن باید روند تکمیل دادرسیها طی شود و جلسات مختلف تشکیل و احکام نهایی صادر شود که این احکام از طریق مجامع بینالمللی قابلیت پیگرد قانونی دارد.
زینب اصغریان
انتهای پیام